Indonesians Farm Civet Cats To Produce World's Most Valuable Coffee

Най-скъпото кафе в света

Най-скъпото кафе в света

Indonesians Farm Civet Cats To Produce World's Most Valuable Coffee

Мнозина са чували за „Копи Лувак“ – Kopi Luwak ,  безспорно най-рядкото и изключително кафе в света, както и най-скъпото. Отглежда се на Индонезийският остров Суматра и цената му е респектираща. Цялата годишна продукция на Kopi Luwak е  не повече от  500 килограма, с пазарна цена от над  US$1500 за килограм. То се предлага и в България, като чашка от униката струва 70 лв. В Париж, Лондон и Москва индонезийската напитка е с доста по-висока стойност – по 100 евро на чашка. „Kopi Luwak”се предлага единствено пакетирано, като всеки отделен плик е придружен с ръчен сертификат.

На какво се дължи фактът, че тези зърна струват, колкото теглото си в сребро? Тайната на „Копи Лувак“ е в обработката. Сред обитателите на острова е малък гризач – paradoxurus, които се счита от местните за паразит.  Цибетката е нощно животно и се храни предимно с плодове.  Тези животинчета  се катерят по дърветата и се хранят с най- зрелите и червени кафеени зърна, които крадат нощем от фермерите, оставяйки след себе си купища съсипана реколта.

Не е ясно кой пръв се е сетил, но това което те изяждат, трябва да бъде усвоено и в крайна сметка изхвърлено от организма. Някои изобретателен, отчаян или просто мързелив фермер събрал зърната, които остават почти непокътнати при храносмилателния процес. Оказало се, че стомашните ензими придават на кафето неповторим вкус. Докато е в стомаха на цибетката, храносмилателните сокове изсмукват протеините- които правят кафето горчиво и като резултат се получава мека и сладникава чаша ароматно кафе.  Така се ражда легендата на „Копи Лувак“ – Kopi Luwak. Зърната KopiLuwak се събират на ръка от земята в гъстите джунгли на о-в Суматра, след това се изсушават на слънце докато пергамента падне сам и накрая се пекат. Всяка опаковка KopiLuwak се изпича специално след всяка поръчка, за да гарантира свежестта си и изключителните вкусови качества.

Днес тези, които са имали шанса да го опитат, не сдържат суперлативите си. „Уникално“,“с невероятна съвкупност от вкусове и аромати“ , “ с изключително плътно и гладко тяло“, „с божествен карамелен вкус“ – са само част от определенията на специалистите и ценителите, които са опитали това изключително кафе. Пакетираното „Копи Лувак“ се предлага в Канада още от 2002 г., когато в света се произвеждат малко над 200 кг годишно. Описват го като „кафе с аромат на карамел със земни, мускусни нотки и лек привкус на шоколадов кувертюр“.

2 comments

 1. Taster
  юли 8, 2013 at 7:54 pm Reply

  Благодаря ви, за професионалното отношение и обслужване. Радвам се,че работя със „Светът на кафето“ !

  • admin
   юли 8, 2013 at 8:16 pm Reply

   Много интересна статия !

Остави коментер: