ss2

Какво кафе пият българите?

Какво кафе пият българите?

ss2

Арабика или Робуста ? По цял свят вече отдавна не се задава този въпрос. И непросветените знаят, че арабиките са по-благородните сортове, по-ароматни, с балансирана киселинност и с по-ниско съдържание на кофеин. А робустите от своя страна са по-горчиви, по-мазни, с по-стипчив вкус, но и по-евтини.
В световен мащаб пазарният дял на сортовете арабика надвишава 80 на 100. В Америка например почти всички марки кафе, които се продават добре са изготвени изцяло от различни видове Арабика. В Италия понякога се добавят зърна робуста за по-плътна пяна и по-наситен вкус, но те никога не надвишават 25 на 100 от общото съдържание на сместа.

У нас, вероятно поради навика и поради по-изгодната цена робустите продължават да владеят пазара. Българинът е свикнал да пие горчиво кафе, с ниска киселинност и високо съдържание на кофеин. Дори в ранните години на демокрацията, когато кафявите зърна са били лукс, по кафенетата са слагали в чашите трета цедка хинин, за да докарат напитката на вкус. Точно тогава е започнал и възхода на „Нова Бразилия“, но латино екзотиката е само в името на това кафе, тъй като опаковките съдържат 100 на 100 ниско качествена Индонезийска робуста.

Някои от сортовете Арабика намират своите клиенти главно в специализираните магазини за насипно кафе, които дават възможността на всеки да експериментира с различни видове и смески, за да достигне до вкуса, които му допада. По принцип всяко кафе има своите силни и слаби страни. Умелите комбинатори и истинските ценители от опит знаят кои сортове се отличават с плътно тяло и кои притежават други качества. Чрез съчетаване и смесване на различните сортове можем да получим оптимално желаният вкус и невероятен аромат, а след това и да се насладим на чудодейните му въздействия.

1 comment

  1. Marcos
    февруари 5, 2014 at 8:03 pm Reply

    Страхотна статия, заинтригува ме :)

Остави коментер: