makro-fon-belaya-zerna-kofe

На чаша кафе … Нес кафе или Еспресо?

На чаша кафе … Нес кафе или Еспресо?

makro-fon-belaya-zerna-kofe

Отдавна вече кафето е станало част от живота ни, от нашето ежедневие, но се оказва, че все още не се знаят много факти за него.
Знаете ли , че …… в световен мащаб се отглеждат три вида кафе – АРАБИКА, РОБУСТА И ЛИБЕРИКА, а ароматите и вкусовете, на които можем да се наслаждаваме със сутрешната си чаша кафе на практика са стотици, дори хиляди. Повечето от сортовете намират своите клиенти главно в специализираните магазини за насипно кафе, които дават възможността на всеки да експериментира с различни видове и смески от сортове кафе, за да достигне до вкуса, които му допада. Основно се продават сортовете АРАБИКА и РОБУСТА, видът ЛИБЕРИКА се произвежда в изключително малки количества, а освен това не блести с неповторими вкусови качества.

АРАБИКАТА е най-произвежданото кафе в световен мащаб. Това е по-качествен и ароматен сорт с по-мек вкус.Отличава се с мекост, силен аромат -съдържа около 90 ароматни вещества, кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин, което го прави подходящо за редовна и честа консумация. Арабиката е изключително деликатнен сорт кафе отличаващ се със своята висока киселинност, която е търсено и изключително ценено качество от специалистите по кафето.

РОБУСТАТА е с наситен горчив вкус, слаб аромат -съдържа само 4 ароматни вещества, заради двойно по-малкия брой хромозоми – 22. Робустата се познава по по-дребните си и закръглени зърна. След изпичане няма много силен аромат, но е с по-високо съдържание на кофеин. Съдържа от 40% до 50% повече кофеин от Арабиката, придава плътност на кафето. Робустата е за ценителите на горчивия вкус или предпочитащите силното въздействие на кофеина.

кофе3
Знаете ли , че….. в страните, където се отглежда и пие много кафе, нескафето не е популярно. То е остатъчен продукт с химически добавки и се изнася само за САЩ и Европа. Разтворимото кафе е лесно за приготвяне във всякакви условия. Затова мнозина от нас го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнства. Този свръх концентриран екстракт се извлича от зърната на по-ниско качествената робуста и съдържа от  2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе. За сметка на това обаче почти напълно е лишено от аромат. От друга страна разтворимото кафе е вредно и състарява кожата, твърдят учени. Според тях чаша горещо нескафе за ежедневно пиене сутрин освен, че ускорява състаряването на кожата, но и води до повишена нервност, раздразнителност, безсъние и депресия. Специалистите препоръчват да се откажем от разтворимото нескафе или да го намалим до минимум. Но в крайна сметка изборът е само ваш.
Знаете ли, че …….Средно за едно еспресо се използват 42 зърна кафе. Зърната кафе, от които ще се приготвя кафето трябва да бъдат пресни и свежи. Препоръчва се съхранението на кафето да се извършва в херметически затворени керамични или стъклени съдове.Много е важно да го съхранявате правилно, така тоняма да загуби аромата и качествата си много дълго време. Препоръчва се смляното кафе да се използва за период не по-дълъг от една седмица. За най-добри резултати използвайте прясно смляно кафе.

Първата характеристика на всяко добро еспресо е неговият каймак.Каймакът трябва да е с дебелина от 3-4 мм, трябва да има еднороден цвят с различни оттенъци, както и да запазва летливите вещества в кафето след приготвянето му.С визуален анализ на каймака и неговия цвят можем да определим сорта кафе, преобладаващ в еспресото.

cafe_coffee_espresso_food_1920x1080_82904

Каймакът с канелен цвят и наситено червени, тъмни оттенъци говори за добро еспресо, приготвено от зърна Арабика. Ако каймакът е с кафяв цвят и сиви петънца, гъст и с големи мехурчета – преобладаващият сорт в еспресото е Робуста.
Тялото на кафето представлява усещането за неговата плътност. Тази плътност е в резултат от мастните и водо-неразтворими вещества, които се извличат при варенето на кафето. Тези вещества дават невероятното усещане за гъстота и от тях зависи не само тялото, но и ароматите на кафето. Ако искаме еспресото ни да има повече вкусове, трябва да постигнем идеален баланс в качествата на напитката . Чудесният, богат вкус на кафето започва винаги от зърната с най-добро качество и правилната техника на приготвяне.
Ето колко кофеин според „NHS Choices“ съдържат различните типове кафе:
– чаша разтворимо нес кафе: 100 мг
– чаша филтър кафе: 140 мг
– чашка еспресо: 50 мг

2251868533780253yI2qcHnxc
Когато решавате дали да предпочетете едното кафе пред другото, то направете опит и експериментирайте. Опитайте и двата вида. Статистически доказано е, че всеки човек предпочита или едното, или другото, но никога и двете.
Еспресото и Нес кафето са коренно различни като вкус, мирис, аромат както и  като насладата, която носят след консумация. Вкусът към кафето се възпитава, а хубавият вкус не може да се забрави. Доброто кафе е въпрос на избор.

Остави коментер: